Krumpir (Solanum tuberosum) jedno je od najčešćih prehrambenih namirnica na svijetu, jer ima visoku energetsku vrijednost i relativno ga je lako uzgojiti. Potrebno je samo slijediti nekoliko osnovnih pravila i, naravno, među više od 3000 sorata odabrati onu najprikladniju!

Sadržaj
Odabir sorata za sadnju

Prije kupnje:
- sortu najčešće birate prema okusu ili prinosu. Obje opcije su ispravne, ali treba uzeti u obzir lokalna iskustva, jer sve sorte ne uspijevaju jednako – na njih utječu brojni faktori
- za hobiste su najprikladnije ekološke sorte, zato potražite gomolje s dokazanim ekološkim porijeklom
- sorte u opisu imaju označene otpornosti na plijesan, virus Y, krumpirov rak, nematode – to olakšava izbor
- razlike među sortama koje znatno utječu na prinos, osim bolesti, uključuju i osjetljivost na sušu, visoke temperature, štetnike i naravno – ranost
Jesu li za sadnju prikladne rane ili kasne sorte?

- vrlo rani,
- rani,
- srednje rani,
- srednje kasni i
- kasni krumpir
- Hobisti najradije sade vrlo rane i rane sorte jer brže rastu.
- Vrlo rane i rane sorte, koje daju manji prinos, sade se u posude, sanduke, vreće i manje gredice.
- Na veće gredice ili oranice sade se sorte koje rode krajem ljeta.
- Ako sadimo rane sorte, kasnije u vrtu imamo prostor za sadnju ljetnog i zimskog povrća (npr. sorta Arrow bere se 55 do 60 dana nakon sadnje).
RAZLIKE U UZGOJU između ranih i kasnih sorata:
- rane sorte za raniji prinos uvijek naklijavamo i pokrivamo koprenama
- rane sorte sadimo već krajem svibnja, u lipnju i srpnju
- kasne sorte se ne naklijavaju i ne pokrivaju
- kasne sorte zahtijevaju više vode, hranjiva i duže vrijeme za rast
- kasne sorte iskapaju se u rujnu
Sorte prema kori (ljušturi), mesu i prehrambenoj upotrebi
- poznajemo žutu ili crvenu/ljubičastu koru
- poznajemo krumpir s bijelim ili žutim mesom
- razlikujemo ih prema prehrambenoj upotrebi (u kuhinji za kuhanje, pečenje, prženje itd.)

Koje tipove krumpira poznajemo i kako određujemo njihovu upotrebu?
Najvažniji faktor za određivanje upotrebe sorte krumpira je ŠKROB.
Što je veći udio škroba u samom gomolju, sorta je pogodnija za pečenje; što je škroba manje, sorta je bolja za kuhanje.
- TIP A – pogodan za salate i pečenje, ne raskuhava se jer sadrži škrob
- TIP B – pogodan za prženje i pire, lagani krumpir koji se u vodi raskuhava, pa je idealan za pire, pečenje ili pomfrit
- TIP C – pogodan za pire, tijesto, pomfrit
- TIP D – pogodan za preradu u škrob (u Hrvatskoj ga zapravo ne nalazimo)
- TIP AB – pogodan za salate, pečenje i prženje
- TIP BC – pogodan za prženje, pire i prženu hranu
Dva škodljivca, ki redno povzročata veliko škode na krompirju sta kolorodaski hrošč in strune.
Dva štetnika koji redovno uzrokuju veliku štetu na krumpiru su koloradska zlatica i žičnjaci.
Jednostavno kliknite na naslov i započnite s jednostavnim uklanjanjem prisutnosti štetnika u tlu!
Preporučujemo vam sljedeće proizvode
-
Neem cake 4kg24,90 €
-
Neem cake 2kg14,90 €
-
Zdrav i plodan vrt95,90 €