18b3d1 5dbc0f4235084f56bf7735b522bfe460mv2

Krumpir (Solanum tuberosum) jedno je od najčešćih prehrambenih namirnica na svijetu, jer ima visoku energetsku vrijednost i relativno ga je lako uzgojiti. Potrebno je samo slijediti nekoliko osnovnih pravila i, naravno, među više od 3000 sorata odabrati onu najprikladniju!

Krompir - sorte krompirja
Krumpir – sorte krumpira

Odabir sorata za sadnju

rast krompirja

Prije kupnje:

  • sortu najčešće birate prema okusu ili prinosu. Obje opcije su ispravne, ali treba uzeti u obzir lokalna iskustva, jer sve sorte ne uspijevaju jednako – na njih utječu brojni faktori
  • za hobiste su najprikladnije ekološke sorte, zato potražite gomolje s dokazanim ekološkim porijeklom
  • sorte u opisu imaju označene otpornosti na plijesan, virus Y, krumpirov rak, nematode – to olakšava izbor
  • razlike među sortama koje znatno utječu na prinos, osim bolesti, uključuju i osjetljivost na sušu, visoke temperature, štetnike i naravno – ranost

Jesu li za sadnju prikladne rane ili kasne sorte?

krompir v košari
  • vrlo rani,
  • rani,
  • srednje rani,
  • srednje kasni i
  • kasni krumpir
  • Hobisti najradije sade vrlo rane i rane sorte jer brže rastu.
  • Vrlo rane i rane sorte, koje daju manji prinos, sade se u posude, sanduke, vreće i manje gredice.
  • Na veće gredice ili oranice sade se sorte koje rode krajem ljeta.
  • Ako sadimo rane sorte, kasnije u vrtu imamo prostor za sadnju ljetnog i zimskog povrća (npr. sorta Arrow bere se 55 do 60 dana nakon sadnje).

RAZLIKE U UZGOJU između ranih i kasnih sorata:

  • rane sorte za raniji prinos uvijek naklijavamo i pokrivamo koprenama
  • rane sorte sadimo već krajem svibnja, u lipnju i srpnju
  • kasne sorte se ne naklijavaju i ne pokrivaju
  • kasne sorte zahtijevaju više vode, hranjiva i duže vrijeme za rast
  • kasne sorte iskapaju se u rujnu

Sorte prema kori (ljušturi), mesu i prehrambenoj upotrebi

  • poznajemo žutu ili crvenu/ljubičastu koru
  • poznajemo krumpir s bijelim ili žutim mesom
  • razlikujemo ih prema prehrambenoj upotrebi (u kuhinji za kuhanje, pečenje, prženje itd.)
sorte krompirja

Koje tipove krumpira poznajemo i kako određujemo njihovu upotrebu?

Najvažniji faktor za određivanje upotrebe sorte krumpira je ŠKROB.

Što je veći udio škroba u samom gomolju, sorta je pogodnija za pečenje; što je škroba manje, sorta je bolja za kuhanje.

  1. TIP A – pogodan za salate i pečenje, ne raskuhava se jer sadrži škrob
  2. TIP B – pogodan za prženje i pire, lagani krumpir koji se u vodi raskuhava, pa je idealan za pire, pečenje ili pomfrit
  3. TIP C – pogodan za pire, tijesto, pomfrit
  4. TIP D – pogodan za preradu u škrob (u Hrvatskoj ga zapravo ne nalazimo)
  5. TIP AB – pogodan za salate, pečenje i prženje
  6. TIP BC – pogodan za prženje, pire i prženu hranu

Dva škodljivca, ki redno povzročata veliko škode na krompirju sta kolorodaski hrošč in strune.

Dva štetnika koji redovno uzrokuju veliku štetu na krumpiru su koloradska zlatica i žičnjaci.

Jednostavno kliknite na naslov i započnite s jednostavnim uklanjanjem prisutnosti štetnika u tlu!

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Označite permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)