427a88 45fdd4b6e9134c3b890207e15e9589f8mv2

Sadnja krumpira može biti prava noćna mora kako za početnike, tako i za iskusne vrtlare, jer zahtijeva poštivanje određenih pravila, koja ću navesti u nastavku članka.

Bez krumpira danas teško možemo zamisliti svoj jelovnik, bilo da je pečen, pržen ili kuhan. Potječe iz Perua, a uzgajao se čak i visoko u Andama, gdje su uvjeti zaista oštri. Danas se proširio po cijelom svijetu jer su sorte prilagođene klimatskim uvjetima. Uz kruh je krumpir u Hrvatskoj postao najvažnija namirnica.

Sadnja krumpira

Savjeti i pravila za sadnju krumpira

IZBOR SORTE za sadnju krumpira:

  • Poznajemo vrlo rane, rane, srednje rane, srednje kasne i kasne sorte krumpira
  • Vrtlari najradije sade vrlo rane i rane sorte jer brže rastu
  • U posude, korita, vreće i manje gredice sadimo vrlo rane i rane sorte jer daju manji urod
  • Na veće gredice ili oranice sadimo sorte koje dozrijevaju krajem ljeta
  • Sortu biramo prema okusu ili prinosu – obje opcije su ispravne, ali treba uzeti u obzir lokalna iskustva jer sve sorte ne uspijevaju jednako u svim uvjetima
  • Ista sorta ne daje uvijek jednak urod jer na nju utječu mnoge varijable
  • Najprikladnije za vrtlare su ekološke sorte krumpira, a za njihovu sadnju treba nabaviti gomolje s potvrdom o ekološkom porijeklu
  • Sorte u opisu imaju označenu otpornost na plamenjaču, virus Y, krumpirov rak i nematode
  • Ako sadimo rane sorte, kasnije imamo prostor za ljetne i zimske kulture (npr. sorta Arrow se vadi 55 do 60 dana nakon sadnje)

Vađenje krumpira

Kada kupiti sjemenski krumpir za sadnju:

  • Najbolje ga je kupiti čim se pojavi na tržištu jer se najkvalitetnije i najtraženije sorte brzo rasprodaju
  • Kao vlastiti sjemenski krumpir najlakše je uzgojiti vrlo rane sorte jer dozrijevaju prije pojave plamenjače
  • Debljina gomolja treba biti između 35 i 55 mm

Naklijavanje krumpira za sadnju

  • Naklijavanje potiče raniji rast za otprilike 14 dana
  • Klice će biti snažne ako je prostor što svjetliji i ima temperaturu između 10 i 20 °C
  • Gomolji trebaju biti u plitkoj kutiji u jednom sloju kako bi se razvili kratki, tamnozeleni i snažni izdanci dužine 2 cm
  • Krumpir za klijanje obavezno izvaditi iz vreća
  • Posebno pakirani krumpir već je spreman za naklijavanje
  • Ako imaju dugačke, blijede izdanke, nisu prikladni za sadnju – izdanke treba ukloniti i ponovno naklijavati. Takvom krumpiru treba više gnojiva
  • Kasne sorte treba naklijavati na nižim temperaturama

Kada je vrijeme za sadnju krumpira

  • Ne sadimo prerano
  • Temperatura tla mora biti viša od 8 °C
  • Ranije sadimo samo ako nasad pokrijemo (malč ili prekrivna tkanina) – urod možemo imati već krajem svibnja (pri temperaturama iznad 25 °C krumpir otkrivamo jer previsoke temperature smanjuju kvalitetu uroda)
  • Tlo možemo zagrijati prozirnom folijom nekoliko dana prije sadnje
  • U veljači sadimo samo ako je tlo suho i vrijeme prikladno, ili ako sadimo u slamu ili sijeno
  • Što dulje su gomolji u hladnom i vlažnom tlu, veći je rizik od bolesti i štetnika – idealno vrijeme za sadnju je kraj travnja

Priprema tla i gnojenje

  • Tlo mora biti rahlo, duboko i plodno
  • Treba sadržavati puno organske tvari – preporučujem gnojivo Neem cake, ekološko organsko gnojivo bez karence, koje djeluje i kao insekticid. Sprječava pojavu žičnjaka, puževa, hrušteva i krumpirove zlatice. Od 2012. kod nas više nema problema sa štetnicima, iako smo ih prije imali dosta
  • U istraživanjima korisnika Terra Neem gnojiva pokazalo se da se uz Neem cake s 30 kg posađenog krumpira može dobiti 850 do 950 kg uroda – vrlo dobar prinos
  • Najbolji rezultati postižu se gnojenjem s Neem cake dva puta godišnje – u proljeće i ljeto – čime se sprječava prisutnost štetnika u tlu
  • korovi uzrokuju probleme nakon nicanja krumpira ispod pokrova. Otkrivamo ga, iskopamo, ponovno pokrijemo i stvar je riješena.

Rezanje gomolja

  • Rezanje se ne preporučuje zbog povećanog rizika od bolesti
  • Nož se nakon svakog reza dezinficira alkoholom
  • Gomolje režemo dva tjedna prije sadnje (da se stvori zaštitna kožica), minimalno jedan do dva dana prije sadnje

Dubina sadnje krumpira

  • Dubina se mjeri od vrha gomolja do površine tla
  • Plitka sadnja: 0–2 cm tla iznad gomolja
  • Srednje duboka: 2–5 cm
  • Duboka: više od 5 cm
  • vlažna, težka in mrzla tla, obilica padavin v rastni dobi, slabo razviti ali skladiščeni gomolji zahtevajo plitvo sajenje krompirja
  • vlažno, teško i hladno tlo, obilne padaline tijekom vegetacije, slabo razvijeni ili uskladišteni gomolji zahtijevaju plitku sadnju krumpira
  • PRAVILO: što su gomolji manji, tlo teže i grebeni viši – to pliće sadimo

Gustoća pogodna za sadnju krumpira

  • Krumpir se ne sadi pregusto
  • Pregusta sadnja smanjuje urod, veličinu gomolja i povećava rizik od gljivičnih bolesti
  • Gustoća ovisi o sorti
  • Razmak između redova za rane sorte: 55–60 cm
  • Za srednje kasne i kasne sorte: oko 80 cm

Razmak između gomolja u redu:

  • Rane sorte: 25–30 cm
  • Srednje kasne i kasne: 50 cm

Plodored

  • Plodored treba biti najmanje trogodišnji, po mogućnosti četverogodišnji
  • Sprječava bolesti, štetnike i smanjenje prinosa

Mješoviti usjevi

  • Na rast krumpira i smanjenje štetnika povoljno djeluju: mrtva kopriva, kadifica, kamilica, menta

Njega krumpira – okopavanje i zagrtanje

  • Kad biljka naraste 15–20 cm, treba je pognojiti i zagrnuti (praviti grebene)
  • Zagrtanje sprječava ozelenjivanje gomolja, poboljšava rast, smanjuje korov i zadržava vlagu
  • Paziti da se ne oštete korijenje i podzemna stabla
  • Gomolji se počinju stvarati kad biljka dosegne 15–20 cm visine – tada je dognojavanje nužno
  • U sušnim razdobljima treba zalijevati dvaput tjedno s 20–25 L vode po m2
  • Tlo se treba navlažiti do dubine 20–30 cm
  • Ako se vodi jednom tjedno doda morska alga Kelp tonic – povećava se prinos i biljka bolje podnosi stres

Što saditi nakon vađenja krumpira

  • Na gredicu sadimo: radič, endiviju, kupus, prokulicu, glavati i lisnati kelj

Problemi s krumpirom

  • Najčešći štetnici: krumpirova zlatica i žičnjaci
  • Najčešća bolest: plamenjača – napada i rajčicu, zato ih ne sadimo zajedno
  • Ako je nasad zaražen plamenjačom i gomolji već trule, ne vadimo ih odmah – pokosimo ili iščupamo nadzemni dio i ostavimo krumpir u tlu još 3 tjedna – spore propadaju nakon 14 dana

Sadnja krumpira za one kojima je teško okopavati – sadnja u slamu

  • Tlo se pognoji organskim gnojivom Neem cake, koje se unese u površinski sloj tla
  • Krumpir se položi na tlo i prekrije s 30 cm slame – sprječava korov i zadržava vlagu
  • Krumpir se dognoji kad počne rasti iz slame
  • Okopavanje i zagrtanje nisu potrebni
  • Pri vađenju samo odgrnemo slamu – gomolji su čisti i zdravi
  • Tlo nakon toga treba pripremiti za daljnju sjetvu ili sadnju

Preporučujemo vam sljedeće proizvode

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Označite permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)