Sadnja krumpira može biti prava noćna mora kako za početnike, tako i za iskusne vrtlare, jer zahtijeva poštivanje određenih pravila, koja ću navesti u nastavku članka.
Bez krumpira danas teško možemo zamisliti svoj jelovnik, bilo da je pečen, pržen ili kuhan. Potječe iz Perua, a uzgajao se čak i visoko u Andama, gdje su uvjeti zaista oštri. Danas se proširio po cijelom svijetu jer su sorte prilagođene klimatskim uvjetima. Uz kruh je krumpir u Hrvatskoj postao najvažnija namirnica.

Sadržaj
Savjeti i pravila za sadnju krumpira
IZBOR SORTE za sadnju krumpira:
- Poznajemo vrlo rane, rane, srednje rane, srednje kasne i kasne sorte krumpira
- Vrtlari najradije sade vrlo rane i rane sorte jer brže rastu
- U posude, korita, vreće i manje gredice sadimo vrlo rane i rane sorte jer daju manji urod
- Na veće gredice ili oranice sadimo sorte koje dozrijevaju krajem ljeta
- Sortu biramo prema okusu ili prinosu – obje opcije su ispravne, ali treba uzeti u obzir lokalna iskustva jer sve sorte ne uspijevaju jednako u svim uvjetima
- Ista sorta ne daje uvijek jednak urod jer na nju utječu mnoge varijable
- Najprikladnije za vrtlare su ekološke sorte krumpira, a za njihovu sadnju treba nabaviti gomolje s potvrdom o ekološkom porijeklu
- Sorte u opisu imaju označenu otpornost na plamenjaču, virus Y, krumpirov rak i nematode
- Ako sadimo rane sorte, kasnije imamo prostor za ljetne i zimske kulture (npr. sorta Arrow se vadi 55 do 60 dana nakon sadnje)



Vađenje krumpira
Kada kupiti sjemenski krumpir za sadnju:
- Najbolje ga je kupiti čim se pojavi na tržištu jer se najkvalitetnije i najtraženije sorte brzo rasprodaju
- Kao vlastiti sjemenski krumpir najlakše je uzgojiti vrlo rane sorte jer dozrijevaju prije pojave plamenjače
- Debljina gomolja treba biti između 35 i 55 mm
Naklijavanje krumpira za sadnju
- Naklijavanje potiče raniji rast za otprilike 14 dana
- Klice će biti snažne ako je prostor što svjetliji i ima temperaturu između 10 i 20 °C
- Gomolji trebaju biti u plitkoj kutiji u jednom sloju kako bi se razvili kratki, tamnozeleni i snažni izdanci dužine 2 cm
- Krumpir za klijanje obavezno izvaditi iz vreća
- Posebno pakirani krumpir već je spreman za naklijavanje
- Ako imaju dugačke, blijede izdanke, nisu prikladni za sadnju – izdanke treba ukloniti i ponovno naklijavati. Takvom krumpiru treba više gnojiva
- Kasne sorte treba naklijavati na nižim temperaturama
Kada je vrijeme za sadnju krumpira
- Ne sadimo prerano
- Temperatura tla mora biti viša od 8 °C
- Ranije sadimo samo ako nasad pokrijemo (malč ili prekrivna tkanina) – urod možemo imati već krajem svibnja (pri temperaturama iznad 25 °C krumpir otkrivamo jer previsoke temperature smanjuju kvalitetu uroda)
- Tlo možemo zagrijati prozirnom folijom nekoliko dana prije sadnje
- U veljači sadimo samo ako je tlo suho i vrijeme prikladno, ili ako sadimo u slamu ili sijeno
- Što dulje su gomolji u hladnom i vlažnom tlu, veći je rizik od bolesti i štetnika – idealno vrijeme za sadnju je kraj travnja
Priprema tla i gnojenje
- Tlo mora biti rahlo, duboko i plodno
- Treba sadržavati puno organske tvari – preporučujem gnojivo Neem cake, ekološko organsko gnojivo bez karence, koje djeluje i kao insekticid. Sprječava pojavu žičnjaka, puževa, hrušteva i krumpirove zlatice. Od 2012. kod nas više nema problema sa štetnicima, iako smo ih prije imali dosta
- U istraživanjima korisnika Terra Neem gnojiva pokazalo se da se uz Neem cake s 30 kg posađenog krumpira može dobiti 850 do 950 kg uroda – vrlo dobar prinos
- Najbolji rezultati postižu se gnojenjem s Neem cake dva puta godišnje – u proljeće i ljeto – čime se sprječava prisutnost štetnika u tlu
- korovi uzrokuju probleme nakon nicanja krumpira ispod pokrova. Otkrivamo ga, iskopamo, ponovno pokrijemo i stvar je riješena.
Rezanje gomolja
- Rezanje se ne preporučuje zbog povećanog rizika od bolesti
- Nož se nakon svakog reza dezinficira alkoholom
- Gomolje režemo dva tjedna prije sadnje (da se stvori zaštitna kožica), minimalno jedan do dva dana prije sadnje
Dubina sadnje krumpira
- Dubina se mjeri od vrha gomolja do površine tla
- Plitka sadnja: 0–2 cm tla iznad gomolja
- Srednje duboka: 2–5 cm
- Duboka: više od 5 cm
- vlažna, težka in mrzla tla, obilica padavin v rastni dobi, slabo razviti ali skladiščeni gomolji zahtevajo plitvo sajenje krompirja
- vlažno, teško i hladno tlo, obilne padaline tijekom vegetacije, slabo razvijeni ili uskladišteni gomolji zahtijevaju plitku sadnju krumpira
- PRAVILO: što su gomolji manji, tlo teže i grebeni viši – to pliće sadimo
Gustoća pogodna za sadnju krumpira
- Krumpir se ne sadi pregusto
- Pregusta sadnja smanjuje urod, veličinu gomolja i povećava rizik od gljivičnih bolesti
- Gustoća ovisi o sorti
- Razmak između redova za rane sorte: 55–60 cm
- Za srednje kasne i kasne sorte: oko 80 cm
Razmak između gomolja u redu:
- Rane sorte: 25–30 cm
- Srednje kasne i kasne: 50 cm
Plodored
- Plodored treba biti najmanje trogodišnji, po mogućnosti četverogodišnji
- Sprječava bolesti, štetnike i smanjenje prinosa
Mješoviti usjevi
- Na rast krumpira i smanjenje štetnika povoljno djeluju: mrtva kopriva, kadifica, kamilica, menta
Njega krumpira – okopavanje i zagrtanje
- Kad biljka naraste 15–20 cm, treba je pognojiti i zagrnuti (praviti grebene)
- Zagrtanje sprječava ozelenjivanje gomolja, poboljšava rast, smanjuje korov i zadržava vlagu
- Paziti da se ne oštete korijenje i podzemna stabla
- Gomolji se počinju stvarati kad biljka dosegne 15–20 cm visine – tada je dognojavanje nužno
- U sušnim razdobljima treba zalijevati dvaput tjedno s 20–25 L vode po m2
- Tlo se treba navlažiti do dubine 20–30 cm
- Ako se vodi jednom tjedno doda morska alga Kelp tonic – povećava se prinos i biljka bolje podnosi stres
Što saditi nakon vađenja krumpira
- Na gredicu sadimo: radič, endiviju, kupus, prokulicu, glavati i lisnati kelj
Problemi s krumpirom
- Najčešći štetnici: krumpirova zlatica i žičnjaci
- Najčešća bolest: plamenjača – napada i rajčicu, zato ih ne sadimo zajedno
- Ako je nasad zaražen plamenjačom i gomolji već trule, ne vadimo ih odmah – pokosimo ili iščupamo nadzemni dio i ostavimo krumpir u tlu još 3 tjedna – spore propadaju nakon 14 dana
Sadnja krumpira za one kojima je teško okopavati – sadnja u slamu
- Tlo se pognoji organskim gnojivom Neem cake, koje se unese u površinski sloj tla
- Krumpir se položi na tlo i prekrije s 30 cm slame – sprječava korov i zadržava vlagu
- Krumpir se dognoji kad počne rasti iz slame
- Okopavanje i zagrtanje nisu potrebni
- Pri vađenju samo odgrnemo slamu – gomolji su čisti i zdravi
- Tlo nakon toga treba pripremiti za daljnju sjetvu ili sadnju
Preporučujemo vam sljedeće proizvode
-
Neem i vrt39,90 €
-
Neem cake 4kg24,90 €
-
Neem Tonic 500ml20,50 €