sjetva češnjaka i luka u jesen

Sjetva češnjaka i luka u jesen – OSNOVE:

  • Najzahvalnije sorte koje dobro prezime su srebrnjak i zimski luk.
  • Češnjak i luk zahtijevaju malo hranjivih tvari i rahlo tlo u kojem ne zastaje voda.
  • Jesenska sjetva bolje uspijeva od proljetne.
  • Sije se na zemlji koja nije pognojena, a za zaštitu od žičnjaka i drugih štetnika u sadne jamu dodajemo pola žličice Neem cake-a, organskog gnojiva sa insekticidnim djelovanjem bez karence.
  • Debeli češnjaci daju obilan urod.
  • Debeli lukovi brže razvijaju cvjetove u usporedbi sa malim lukovićima.
  • Nikada ne gnojimo češnjak i luk stajskim gnojem, niti ne dodajemo kompost (loš mali urod, vodenost, sklonost trulježi).
  • Vrijeme za sadnju češnjaka i luka traje dok zemlja ne smrzne (bolje kasno nego prerano!) – može se saditi čak i u siječnju ako zemlja nije previše vlažna i ako je odmrznula.
  • Češnjak se sadi poslije krastavaca, mrkve, rajčice, jagoda.
  • Nikada ne sadimo češnjaka poslije mahunarki, leptirnjača i kupusnjača.
  • Sadna jama za češnjak u jesen trebala bi biti duboka oko 7 cm, a u pjeskovitom tlu još dublje.
  • Češnjak se uvijek sadi na razmaku od 10 do 15 cm u brazde, sa češnjacima okrenutim vrhovima prema gore.
  • Razmak između redova trebao bi biti između 25 i 30 cm.
sjetva češnjaka i luka u jesen
Sjetva češnjaka i luka u jesen

GREŠKE KOD SADNJE I GNOJENJA češnjaka i luka

  • Češnjak i luk ne rastu, urod je slab, trulež – tlo je prekomjerno gnojeno, posebno sa dušičnim gnojivima (stajski gnoj, guano…). Razvija se samo list, plodovi su vodenasti i skloni truljenju zbog prevelike količine dušika. Korištenje zeolitnog brašna Bio-ZE, koje veže višak nitrata, dušika i hranjiva uskladišti za kasniju upotrebu biljaka, brine se za normalan razvoj biljaka. Zeolitno brašno jednostavno posipati po površini oko biljaka (najmanje 100g na 1m2).
  • Češnjak i luk često obolijevaju – nepoštivanje plodoreda, nikada ih ne sadimo na isto mjesto prije četiri godine, nikada jedan za drugim.
  • Prebrza jesenska sadnja češnjaka i luka kod previsokih temperatura i prevrućem tlu uzrok su brzog nicanja češnjaka (veliki listovi propadaju prije zime, smrzavaju se; takve biljke su osjetljivije na bolesti).
  • Češnjak i luk zahtijevaju okopavanje kako bi se zemlja osušila, jer korijenje treba zrak.
  • Češnjakove glavice odvajaju se od češnjaka prebrzo (uvijek upravo prije sadnje, osim ako ih želite namočiti preko noći u organsku smjesu Neem tonica, ekološkog listnog gnojiva sa jakim insekticidnim djelovanjem bez karence, kojom štite češnjak i luk od muha – 1 čep (15 ml) Neem tonica + 1 L mlake vode; umočite češnjak i luk u smjesi navečer dan prije sadnje i pustite preko noči; ocijedite ujutro, osušite i posadite).
  • Češnjakovi češnjaci ne smiju klijati, niti imati tragove plijesni i truleži, glavice moraju biti čvrste.
  • Luk za zimnicu ne sadi se u jesen, jer brzo raste u cvijet, posebice ako su na jesen posađeni lukovi debeli (idealni promjer lukovice je 1,5 do 2,5 cm).
  • Češnjak za zimnicu sadi se u proljeće, jer se bolje skladišti.
  • Sade se previše debele lukovice, ali debela lukovica ne znači debeli urod.
  • Luk se sadi previše duboko, nedostatak kisika znači loš urod i više bolesti zbog veće vlažnosti (luk se sadi plitko, vrhovi trebaju viriti na svjetlo, posađene redove pritisnite daskom za utvrđivanje gredice).
  • Češnjak i luk se ne okopavaju i ne uklanjaju se korovi, mnogo korova znači veći rizik od lukovine, manje hranjivih tvari za sadnice i manji urod
427a88 5bafc36318704b51890e7548bc3fd1f5
Greške kod sadnje češnjaka

PREDNOSTI JESENSKE SADNJE češnjaka i luka

  • Luk i češnjak prvo razvijaju duboke korijene, kojima crpe hranjive tvari, stoga su otporniji na bolesti i štetočine.
  • Urod će biti deblji i ukusniji.
  • Nikada ne znate kakvo će biti proljetno vrijeme (snježni pokrivač, kiša, mrazevi…).
  • Češnjakove mahune razvijaju se na niskim temperaturama na koje su najrazširenije sorte (ptujski jesenski, ptujski proljetni, anka) dobro otporne.
  • Ako posadite luk u jesen, moći ćete uživati u domaćem mladom luku na pikniku već u svibnju.
  • Jesenski češnjak bit će oštrog okusa, deblji i lakše se oguli.
427a88 9b6c2d96b2b74f75b6549df3e86cc235
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Označite permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)