BOLESTI JAGODA

Bolesti jagoda često su razlog zašto ih uvijek uberemo premalo – a odrasli i djeca ih jednostavno obožavamo.

Bolesti jagoda – najčešće probleme u nasadima uzrokuju sljedeće bolesti:

bolesti jagoda

Sve četiri najčešće bolesti jagoda možemo jednostavno spriječiti pravilnim radom i korištenjem gnojiva pogodnih za ekološke vrtove.

Bolesti jagoda br. 1: ANTRAKNOZA

Osim jagoda, napada i ribizl te američke borovnice. Uvijek je odmah prepoznam po karakterističnim znakovima na plodovima u fazi zrenja – jako su prepoznatljivi.

Prvi znakovi: Detaljno pregledam listove i cvjetove – ako su zaraženi, izgledaju kao da su spaljeni. Ako sumnjam u zaraženost sadnica, pregledam plodove – glavni znak antraknoze su udubljene crne točkice na jagodama.

  • Jagode imaju udubljene crne mrlje.
  • Crveni ribizl i američke borovnice imaju ružičaste spore na plodovima.

Rješenje: U proljeće, oko 15. ožujka, prilikom čišćenja nasada uklanjam suhe i oštećene dijelove biljaka. Rizik od zaraze smanjuje se sadnjom otpornih sorti.

Zaražene biljke prskam aminokiselinama i biljnim pripravkom umjesto bakra. Ako dodam i biljnu mješavinu Bio SK, sprječavam razvoj sive plijesni!

1,5 ml morske alge Kelp Tonic + 2,5 ml Bio Zel + 2,0 ml Bio SK na 1 L mlake vode.

Antraknoza se često zamjenjuje sa sivom plijesni.

popolna jagoda brez znakov bolezni
Savršena jagoda bez znakova bolesti

Bolesti jagoda br. 2: BIJELA I CRVENA PJEGAVOST LISTOVA

Obje se javljaju istovremeno, posebno u vlažnim ljetima i prenose se kapljicama kiše.

Prvi znakovi: Odmah pregledavam listove – javljaju se karakteristične obojene pjege.

  • Bijela pjegavost: okrugle smeđe do crvenkaste pjege sa svijetlim središtem.
  • Crvena pjegavost: pjege su slične, ali bez svijetlog središta.

Rješenje: Već kod sadnje pazim na prozračnost nasada – sadnice uvijek sadim na dovoljnu udaljenost. Idealno je koristiti crnu foliju ili slamu kao malč – stvaraju povoljnu mikroklimu i sprječavaju rast korova. Sadnice ne sadim pregusto – nikad više od 8 po dužnom metru. Prije sadnje ih uvijek dezinficiram. Koristim morske alge Kelp Tonic (1,5 ml na 1 L mlake vode).

Kelp Tonic koristim kao učinkovitu preventivu jer sadrži aminokiseline, kalij, kalcij i više od 70 mikronutrijenata. Preventiva djeluje samo uz redovito prskanje svakih 7 do 10 dana – isplati se bogatim i ukusnim urodom.

Prije sam koristio preslicu, ali sam s vremenom shvatio da je brže, lakše i jeftinije koristiti Kelp Tonic (bočica od 300 ml dovoljna je za najmanje 200 L smjese – što je oko 6 centi po litri).

Kupi Kelp Tonic i spriječi pjegavost listova preventivnim prskanjem.

Bonus za jačanje otpornosti biljaka: dodaj zeolitno brašno Bio-ZE – poboljšava prozračnost tla i jača stanične stijenke biljaka zbog visokog udjela silicijevih oksida.

Bolesti jagoda br. 3: PEPELASTA PLIJESAN

Pepelasta plijesan znatno smanjuje kvalitetu i količinu uroda. Pojavljuje se već u travnju i svibnju. Reagiram odmah jer se brzo širi i može uništiti cijeli nasad.

Prvi znakovi: Pojavljuje se kao praškasti sloj, koji kasnije potamni. Zaražava listove, cvjetove i plodove. Ljeti napada bočne izboje i listove – zakržljaju i osuše se.

Rješenje: Da bih spriječio pepeljastu plijesan, osiguravam da biljke imaju debele stanične stijenke – one sprečavaju ulazak bolesti.

Kako to postići? Budući da debeli stanični zid omogućuje učinkovitu prevenciju od zaraze i sprječava ulazak bolesti, redovito koristim organsko gnojivo Neem Tonic (sadrži sojine lecitine koji su ključni za zadebljanje staničnih stijenki kod biljaka). 150 ml Neem Tonic na 1 L mlake vode.

Od velike pomoći su mi i aminokiseline te hranjiva iz Kelp Tonic-a (1,5 ml na 1 L mlake vode). Biljke prskam svježe pripremljenom smjesom svakih 10 dana, naizmjenično.

Vrhovi jagodnih listov najprej pokažejo znake plesni
Vrhovi listova jagode prvo pokazuju znakove plijesni

Bolesti jagoda br. 4: SIVA PLIJESAN

Javlja se na mrtvim i oštećenim dijelovima biljaka, osobito u vlažnim uvjetima. Može uništiti cijelu biljku. Zarazi jagode, tikvice, rajčice, ruže, grožđe i druge biljke.

Prvi znakovi: Zaraženi dijelovi (listovi, stabljike, cvjetovi, plodovi) postaju svijetlosmeđi, a kasnije se razvija siva prevlaka nalik mišu.

Rješenje: Uvijek uklanjam mrtve biljne ostatke u blizini nasada – ondje bolest prvo napada. Pazim na prozračnost krošnje biljaka – to štiti izboje. Jagode i maline pokrivam tunelima kad god mogu – to sprječava infekciju. Osiguram da sunce dopire do svih plodova i listova.

U otvorenim nasadima prskam u fazi cvatnje, već početkom proljeća prije kiša – to štiti plodove. Ključ je preventiva i jačanje otpornosti biljaka. Pri sadnji i u razdoblju rasta OBAVEZNO prskam svakih 10 dana smjesom sa silicijem, kalcijem i vitaminom E.

Najbolje rezultate daje Kelp Tonic – hladno prešane, nekoncentrirane morske alge. Ako nemam, može poslužiti i preslica.

Cilj je uzgoj biljaka s jakim staničnim stijenkama – one pružaju najbolju zaštitu.

Kod infekcije sivom plijesni prvo odstranjujem zaražene dijelove. Najbolja kombinacija za borbu i prevenciju:
Kelp Tonic + Bio Zel (biljna mješavina) + ekološka bakrena smjesa Labicuper.

Recept za učinkovitu mješavinu:
1,5 ml Kelp Tonic + 3,5 ml Bio Zel + 2,0 ml Labicuper na 1 L mlake vode.

Labicuper djeluje kao narkoza, Bio Zel kao antibiotik, Kelp Tonic kao pileća juha. Sve zajedno djeluje kao kvalitetno ekološko gnojivo.

Jednostavno! Ne može biti lakše spriječiti bolesti jagoda. Kako ćeš ih ti riješiti, ostaje tvoja odluka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)