BOLESTI JAGODA 2 1

Sadnja jagoda – ABC pravila za domaće jagode:

Sadnja jagoda - pravila
Sadnja jagoda – pravila
Sajenje jagod - zdrava jagoda
Zdrava jagoda bez znakova bolesti

Sadnja jagoda – koja su pravila?

  • Jagode presađujemo u proljeće, a ne u rujnu, jer sadnice do početka zime ne razviju dobar korijenov sustav.
  • Sadnja jagoda – jagode ne sadimo na površinu gdje su prije bili posađeni krumpir, rajčica, krastavci ili djetelina. Tako se preventivno smanjuje mogućnost razvoja zemljišnih bolesti jagoda koje nastaju zbog pretjerane vlage i temperatura (bolesti jagoda opisane su OVDJE).
  • Vrtna jagoda najbolje uspijeva na gredicama visine 20–30 cm i širine 50 cm. Gredica će zahvaliti i vašim leđima, jer se lakše i brže obrađuje i bere.
  • Crna folija s rupama za sadnice svakih 25×25 cm naš je prijatelj i neprijatelj. Folija u srpnju značajno podiže temperaturu, pa su osobito mlade sadnice izložene temperaturnim šokovima. Jagodama tada pravimo sjenu ili rashlađujemo foliju vodom, sve dok listovi ne dosegnu 5–10 cm iznad tla. Foliju se može zamijeniti slamom, barem tijekom sazrijevanja plodova. Pokrivanje nije nužno, ali je korisno. Mikroklima je bolja, korov ne izaziva glavobolju, kiša ne ispire hranjiva, a plodovi ostaju čisti.
  • Za sadnju jagoda sadnice sadimo pomoću sadilnog klina, korijenje uvijek usmjeravamo prema dolje i sadimo na pravu dubinu – iz tla treba viriti samo gornja trećina korijenovog vrata.
  • Sadnica se lako osuši ako korijenov vrat nije prekriven zemljom, stoga sadnice redovito provjeravamo nakon kiše.
  • Za bolju rast preporučujem dezinfekciju i redovitu prihranu sadnica jagoda Neem cake prahom i morskim algama Kelp tonic. Organsko gnojivo Neem cake (1 čajna žličica mjesečno) osigurava da mravi i puževi ne napadaju jagode te da biljke dobiju dovoljno hranjiva. Morske alge Kelp tonic koriste se za redovito prihranjivanje jagoda, jer povećavaju plodnost, okus i kvalitetu plodova, smanjuju stres pri presađivanju, vremenske šokove i potiču bolji rast (jagode prskamo svakih 10 dana, 1,5 ml Kelp tonica / 1 L mlake vode).
  • Ako cvjetovi ometaju rast matične biljke, djelomično ih ili u potpunosti uklanjamo. Nastale izbojke kojima se jagode razmnožavaju, a nazivamo ih vriježe, također režemo kako bi matična biljka bolje rasla.
  • Nasad jagoda čistimo svake godine u proljeće (oko 15. ožujka). Jednostavno uklonimo staro lišće i prekrijemo jagode vrtlarstvom tkaninom, koju uvijek uklanjamo u vrijeme cvatnje. Plodove ćemo tako jesti ranije – i bit će sočniji!
  • U slučaju najavljenog mraza koristimo morske alge Kelp tonic i vrtlarstvo tkaninu. Prije mraza sadnice jagoda zalijemo i pokrijemo tkaninom.

Kelp Tonic
Kelp Tonic
  • Zalijevanje se koristi dvaput i nakon mraza, kako bi se ublažio šok za biljke. Za učinkovitu zaštitu brine se ekološko gnojivo Kelp tonic koje sadrži aminokiseline i 70 mikrohranila. Prava energetska bomba za biljke!
  • Zalijevanje vodom (još bolje mješavinom vode – 1,5 ml morskih algi Kelp tonic i 1 L mlake vode) obavezno je u vrijeme cvatnje i sazrijevanja.
  • Sadnja jagoda – sadnice mijenjamo svake tri godine. Sadnice se s vremenom degeneriraju. Prinos je svake godine manji, a bolesti sve češće. I tlo s dugotrajnom uporabom tradicionalnih gnojiva gubi kvalitetu, zato preporučujem organsko gnojivo Neem cake koje osim prehrane osigurava i bogatstvo organske mase u zemlji.
  • Na dužni metar ne sadimo više od 8 sadnica jagoda.
  • Ako želite ukusnije i krupnije jagode, posadite sorte koje rađaju jednom godišnje – ali ćete ih jesti samo jednom godišnje, najčešće u srpnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)