kovrcavost lista breskve

Kovrčavost lista breskve sve je češća gljivična bolest. Bez djelovanja i liječenja stablo potpuno propada nakon nekoliko godina.

Kovrčavost lista breskve

Kovrčavost lista breskva (Taphrina deformans) uglavnom napada breskve, nektarine, marelice, bademe i neke ukrasne biljke. Zabluda je, da su vinogradarske breskve otporne na kovrčavost lista breskve. Nažalost, to nije slučaj, jer okoliš postaje sve otrovniji, gljiva postaje otpornija na tradicionalne sprejeve, a vremenski uvjeti sve su povoljniji za pojavu kovrčavosti lišča breskve.

Kad se razvija kovrčavost lista breskve?

Kovrčavost lista breskve razvija se po hladnom i kišnom vremenu. Vjetar, u kombinaciji s kišom, nosi spore gljivica po cijelom stablu i na drveće u okolici.

Bolest (gljiva) prezimljuje na izbojcima i pupoljcima, pred kraj zime lišće koje se nalazi u pupoljcima zarazi se. Kada se na lišću primijete znakovi kovrčanja breskve, stablo je odavno zaraženo. Na drvetu se razvijaju novi zdravi listovi, ali prinos je manji. Bez liječenja, nakon nekoliko godina stablo slabi, ne daje urod, pojedine grane počinju propadati. Budući da je drvo također zaraženo, ne može sazrijeti, pa su biljke osjetljivije na mraz.

Prvi znakovi kovrčavosti

  • Mladi listovi se uvijaju i uvijaju se, stvaraju mjehuriće.
  • Obojene su od bijele do crvene.
  • Listovi se kasnije suše i otpadaju.
  • Na drvetu se može pojaviti i smola.

Kada se bolest pojavi, svi bolesni listovi odmah se uklanjaju.

Na lišću ostaje kovrča breskve, pa bolesno lišće uništavamo i nikada ih ne bacamo na kompost. Najbolje ih je spaliti kako biste spriječili širenje spora.

Najveća greška uzgajivaća breskve je premalen nivo higiene u voćnjaku, a pod time se razumije baš uklanjanje bolestnih djelova voćki i ostalog drveća, kao što su to plodovi, lišće, grane…. Znači svi djelovi drveća, gdje mogu prezimiti bolesti i sledeće godine ponovo zapoćeti krug pojavljivanja i rada za uklanjanje bolesti poput kovrčavost lista breskve.

Kovrčavost lista breskve – prevencija

U vrijeme pupanja, kada su pupoljci napeti, neposredno prije otvaranja ili tek otvoreni, imamo 24-48 sati vremena za prskanje kombinacijom aminokiselina, hranjivih sastojaka i nadomjestaka bakra. A baš zbog tog vremenskog faktora toliko se puta pojavljuje kovrčavost lista breskve kod nas amaterskih vrtlara, pogotovo ako imamo posađene različite sorte breskve, koje otvaraju pupoljce u sasvim različito vrijeme, a mnogo puta prskanje protiv bolesti kovrčavost lista breskve, rade se istovremeno i za rane i za kasne sorte breskve, umijesto prilagođavanja prskanje na pravovremeni rad.

(Formula za uspjeh 1,5 ml tonika Kelp od morskih algi + 2,5 ml biljne mješavine čaja Bio Zel na 1 L mlake vode)

Nažalost, iznimno učinkovita kombinacija aminokiselina, hranjivih tvari i čajne biljne mješavine još nije poznata konzultantima i, unatoč iznimnom uspjehu i učinkovitosti, ne savjetuju (Kelp tonik morske alge i Bio-Zel mješavina biljnih čajeva)

  • Za prevenciju je dovoljno jednokratno proljetno prskanje
  • Breskve se redovito prate svakodnevno, jer vrijeme pupanja ovisi o vrsti.
  • Također je potrebno provesti jesensko prskanje istom kombinacijom, kada lišće počne padati sa stabla.
  • Ako smo utvrdili da je stablo zaraženo kovrčom breskve, koristimo istu kombinaciju Kelp tonika morske alge i Bio Zel čaja i biljne mješavine, koja zamjenjuje bakrene pripravke.
  • Prskajte dva puta u razmaku od 7 dana.
  • Ponovite prskanje na jesen!

Pogreške prskanja

  • Prskanje prebrzo ili prekasno
  • Sve sorte breskvi prskaju se odjednom
  • Ne slijedimo upute proizvođača
  • Ako je nakon prskanja prebrzo padala kiša, a mi ne ponavljamo prskanje protiv kovrčave breskve.

Preporučujemo vam slijedeče proizvode

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)